NYÍRBÁTOR 45 ÉVE VÁROS


Ünnepi testületi ülés 2018.04.25.

NYÍRBÁTOR 45 ÉVE VÁROS (1973-2018)

Nyírbátor várossá válásának 45 éves évfordulójára

A város lakói örömmel emlékeznek arra, hogy 1973-ban ismét városi rangra emelték Nyírbátort.

Nekünk is, a Szalontai utódoknak sok-sok emlék jut eszünkbe mi mindent tett Édesapánk 1961-től a Báthori István Múzeum megnyitásától haláláig a történelmi értékek megmentéséért, összegyűjtéséért, megőrzéséért, a kultúráért, a közművelődésért.

Természetesen a várossá válás sokaknak köszönhető, de a Báthori István Múzeum megalapításának, Édesapánknak fontos szerepe volt a városi rang ismételt elnyerésében, a rendezvények egy része a múzeumban zajlott.

Néhány gondolat az évforduló kapcsán:

A zenei napok gondolata Édesapánktól és az akkori városvezetéstől származik, melyre Édesapánkat az 50-es 60-as években a múzeumba látogató budapesti művészek bíztatták, mivel ismerték előző nyírbátori kulturális szervező tevékenységét.

A két templom közötti sétány ötlete és vázlata fontos szerepet töltött be munkássága során a hatvanas években, de az akkori vezetők álomnak gondolták és nem támogatták a kivitelezést.

A régi magtár lebontásra volt ítélve, Szalontai Barnabás volt, aki kiharcolta a hatóságoknál a lebontás elvetését és műemlékké nyilvánítatta.

A fentiekben leírtak terve, feljegyzések, vázlatok a múzeum irattárában megtalálhatók.

A nyírbátori őslakosokkal együtt (akiknek aktív része volt a múzeum gyűjtésében és erre ma is büszkék- ma már nyugdíja korúak) értetlenül szemléltük, hogy amikor a városnak lehetősége lett volna, hogy a Báthori István Múzeum a városé legyen, a város vezetése lemondott róla. Egy szép, patinás műemléképülettel és igen gazdag történelmi gyűjteménnyel lehetett volna gazdagabb a város.

Hálásak vagyunk és köszönettel tartozunk városunk polgármesterének, Máté Antal úrnak, hogy javaslatára 2016. januárban a Római katolikus templom és a Báthori István Múzeum előtti teret Szalontai Barnabás térnek nevezték el.

Visszagondolva az elmúlt közel félévszázadra, örömmel vettünk volna, ha bennünket, a Nyírbátorban élő Szalontai leszármazottakat is meghívják a várossá válás 45. ünnepére.

Szalontai Barnabás László és Szalontai Judit
A hatvanas években elképzelt sétány vége, a Református Templomnál


A Báthori Várkastély vázlata az ásatáskor felszínre került falak alapján-1962